Torsdag i Tomelilla: ”Jesustro & islamism”

Publicerat den Uppdaterat den

Jan Hjärpe
Jan Hjärpe

När vi kommer in i biblioteket är fikat framdukat och den vänliga personalen på plats. Vi som har kommit är en grupp människor  som är nyfikna på likheter och skillnader mellan kristendomen och islam.

När klockan är kvart i sju kommer Jan Hjärpe och öppnar glatt med att nu ska han prata till midnatt. I bibioteket har han hittat Hadji-Murat,  en roman av Tolstoj som han tycker är intressant, och utifrån den inleder han sitt föredrag. Sedan förklarar han att rubliken blivit fel; det är inte om islamism det ska handla, utan om islam.

Religionen är som en stor välförsedd korg, säger Hjärpe. Ur den plockar vi vad vi själva behöver. Och de citat som både kristna och muslimer väljer för att ha på väggen hemma, handlar allra helst om trygghet.

... och den här har jag på väggen!
… och den här har jag på väggen!

Intressant är skillnaden i bildspråk mellan judendom/kristendom och islam. Vårt arv från judendom och kristendom är ett bildspråk späckat av liknelser hämtade från fattiga får- och getherdar. Det genomsyrar ju också våra kristna liknelser. Hjärpe berättade med förtjusning att han för länge sedan blev tillfrågad av en muslimsk flicka varför vi såg gud som en herde. Herdar, som var smutsiga och luktade illa. Det var just en konstig gud, det där!

Islams bildspråk är hämtat mer från affärsvärlden och har ont om får och getter. Hellre hästar och kameler.

Likaså lärde jag mig att abd betyder tjänare eller slav. Abdullah betyder alltså guds tjänare.

Hjärpe pratar länge och engagerat – det blir en kul och informativ kväll där han glatt knyter an till massor av olika källor. När vi lämnar bibliotekets värme har mörkret fallit och kylan är tillbaka.

Och nu på morgonen läser jag om att Tomelilla konsthall får en stor konstdonation. Det finns all anledning att komma tillbaka.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s