Om skarvar i rösten och att läsa ryska på danska

Publicerat den

Kommande helg (ja, tiden dit krymper med förfärande hastighet) kommer jag att tala om skarvar i rösten och ge praktiska exempel på hur man kan jobba bort dem eller åtminstone minska problemet. När jag blev tillfrågad om att medverka vid Röstforums årsmöte och prata om detta, svarade jag glatt – Ja, det kan jag väl! För jag tror ju alltid att allting ordnar upp sig.

Det som har hänt (nå, förutom att jag har förberett detta skarvseminarium) är att det gått upp för mig att just det här med skarvar tydligen är både väldigt intressant och engagerande. Det lär kunna utlösa kontroverser och starka känslor eftersom det handlar om register.

Jag vet inte alls om det är sant – det lär jag väl få se – men det är ju inte så att det vimlar av glada små handböcker med lyckliga människor på omslaget som blivit av med sina skarvar genom en eller annan förträfflig metod. Alltså verkar det finnas ett hyfsat stort intresse som kanske blir ännu större just därför.

Några hemligheter om vad jag kommer att göra avslöjas däremot inte i denna blogg.

Mestadels läser jag dock ryska. Läroboken är dansk, och är man som jag lite smålat orkar man inte alltid ta fram det svenska lexikonet utan slår i den rysk-danska ordlistan bak i boken. Det går ganska bra. Knepigare är det på andra hållet, när jag måste tänka ut vad det svenska ordet heter på danska innan jag söker. Det är alls inget fel på boken, men innehållsmässigt märks att den inte är svensk. Om den hade varit det hade inte den ryska familjen Ivanovij druckit så mycket vodka och vin. Tror jag.

Den här affischen kunde jag inte motstå.
Den här affischen kunde jag inte motstå.

Så helt klart kommer jag inte att ha några bekymmer att inhandla starkvaror nästa gång jag kommer till Ryssland, Jag kommer säkert att till och med böja dem i rätt kasus!

Annons

En reaktion till “Om skarvar i rösten och att läsa ryska på danska

    Ingrid Haking Raaby sade :
    8 april, 2013 kl. 00:00

    Kära Iwa. Det kanske är en bok för mig som bor i Danmark! Jag har alltid velat lära mig ryska och hade satt det som mål till jag blev 60. Som bekant rusar ju tiden förbi och plötsligt var jag 60 och kunde bara en del småord. Nu satsar jag på 70. Du kanske kan maila bokens namn till mig.
    Lycka till med ryskan och ta det lugnt med spriten. Kram ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s