”Till en näktergal i Malmö.” Från Gullbergs poesi till persisk sång vid Röstforums årsmöte i Malmö 2014

Publicerat den

När Christian Fex  läste Gullbergs dikt om näktergalen i Malmö var det helt knäpptyst i rummet. Vi var många som satt och nästan höll andan, ditlockade av programmet som präglades av den kreativitet som gått som en röd tråd igenom hela förberedelseprocessen. I Malmö hade man också hittat det rätta stället att ha mötet på, gamla Mazettifabriken vid Bergsgatan i Malmö, det som numera heter Inter Arts Center och har en svag doft av choklad.
Avskalad inredning och ett konferensrum med röda väggar inramade glada återseenden och möten med helt nya medlemmar. Och så de viktiga volontärerna, smörjoljan i maskineriet, utan vilka inget hade fungerat som tänkt!  Vi fick massor med kaffe, frukt och en storstilad buffé på lördagskvällen.
Vad handlade årets Röstforum om? Jo, om användningen av bröstkorgen i klassisk bel-canto-sång, rörfonation (MYCKET i ropet idag), utbildningen av förskollärare i barnsång, om formellt och informellt ledarskap i kör och om rumsakustik (jag fick lära mig något för mig helt nytt: att akustiken i skogen är fantastiskt bra för hörbarheten i talet). Vi lyssnade på textinterpretation, hade köruppvärmning och paneldebatt om röstträning i kör. Vi testade gospelsång, övertonssång och persiska kvartstoner, dock inte samtidigt. Vi fick uppsatser om röst presenterade för oss.

Textanalys pågår!
Textanalys pågår!i

Samtidigt har vi i och med dagens årsmöte lämnat föreningsformen och blivit ett förbund. Eller som Christer Leopold formulerade det när han hjälpte oss i styrelsen att se skillnad på förening och förbund: en förening är som en båt – ett förbund är som en hel flotta.
Och nu har jag med vemod och med saknad lämnat styrelsen. Samtidigt var det hög tid och kanske också precis rätt tid. I stället ska jag jobba med Röstläget så att vi får in texter som kan publiceras i höstnumret. Då blir det dags både att minnas skimret från aprildagarna på IAC och att se fram mot nästa stora möte och nästa vår.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s